Höstresan till Köpenhamn

resa15_3

Köpenhamn och dess omgivning var målet för höstens medlemsutflykt i konstens och designens tecken. Med på resan som guide hade vi Thomas Kjellgren, kulturskribenten tillika tidigare chef för Kristianstad konsthall och Grafikens hus. Och bör tilläggas i dessa dagar, en stor Mirókännare. Det vankas som bekant ”Joan Miró – Grafik och affischer” på Landskrona Museum i vinter och då finns det chans att åter lyssna till denna förträffliga konstvetare och berättare.

Resans första mål var Ordrupgaard. Dessförinnan hade Thomas Kjellgren visat på konst och arkitektur längs resans väg. Redan vid brofästet fick vi en kort beskrivning av Olafur Eliassons två verk The Tower och The Pavillon.

Framme vid Ordrupgaard var det i stjärnarkitekten Zaha Hadid tillbyggnad som största delen av tiden ägnades. Där fokus låg på de två utställningarna om och av Matisse.

”Matisse og eskimoerna” visas fram till och med den 29 november för er som missade resan och är väl värd ett besök. Ordrupgaard är ett danskt statligt konstmuseum i Charlottenlund där man även hittar Finn Juhls hus som vi också passade på titta in i.

Lunchen intogs sedan i Skodshoveds havn. Många passade då även på att kika lite extra på Arne Jacobsens prisbelönta bensinstation på Kystvejen 24.

Mätta och belåtna och något lite sena styrde den fullsatta bussen mot arkitekten och byggmästaren Lauritz de Thurah (1706-1759), gamla lantställe utanför Köpenhamn, Gl Holtegaard. Gården som har anor från 1700-talet är idag bland annat ett konstmuseum som bjöd på utställningen Cool Moderne om Art Deco i dansk bildkonst 1910-1940.

Dagens sista stopp gjordes efter att bussen åter manövrerat sig skicklig genom hela Köpenhamn och Fredriksberg till Cisternerne alldeles vid Zoo.
I de gamla vattenreservoarerna har man i år låtit Hässleholms bördige Ingvar Cronhammars fantasi få fritt spelrum. Här var vi bokstavligen omgivna av vatten – både i form av ett stort vattenspel som täcker golvet och pelare av lysande, fallande vatten. Vattnet vill spegla, reflektera och vara medskapande på såväl det visuella som den musikaliska delen av projektet, vilken har skapats av kompositören Martin Hall. Häftigt!

resa15_2
Finn Juhls hus, som han byggde till sig själv och sin familj 1942, är i dag en del av Ordrupgaard och ett strålande exempel på Finn Juhls visionära sätt att tänka på tvärs av discipliner. Huset är ett unikt samspel mellan konst, design, arkitektur och interiör.

resa15_4Världens snyggaste mack.

resa15_6Thomas Kjellgren berättar om Matisse.

resa15_5COOL MODERNE – Art deco i dansk bildkonst 1910-40 på  Gl. Holtegaard. Foto: Jan Søndergaard.

resa15_1
Ingvar Cronhammars installation på Cisternerne.

Share Button