Skip to content

Årets tjusigaste utställning är invigd

Asle Nyborg och Lage Pergon ställer ut tillsammans för första gången.Här guidar de vernissagepubliken runt i utställningen.

Lördagen den 5 maj var vacker. På många sätt. Solen strålade över Landskrona. Fruktträden stod i blom och inne i Landskrona konsthall invigdes den urtjusiga utställningen med måleri av Asle Nyborg och skulpturer av Lage Pergon.

Under studietiden på Akademien i Oslo möttes för första gången norrmannen Asle Nyborg, idag boendes i Höganäs och malmöiten Lage Pergon, numera Svedalabo.

Trots den drygt 30-åriga vänskapen har de båda konstnärerna aldrig tidigare ställt ut tillsammans.

 

”Painting is a strange habit”, kallar Asle Nyborg sin del av utställningen.
– Jag arbetar i brytningspunkten mellan ett perspektivbaserat bildrum och det mer tydligt abstrakta, som under stryker måleriets tvådimensionalitet. Mina arbeten utgörs av element hämtat ur olika sammanhang och källor. Oftast sker detta arbete i serier, den ena bilden växer in i nästa. Tematiken ändras gradvis bild för bild. Nya idéer flätas successivt in tills det uppstår en rad arbeten som är individuellt olika – men med en gemensam, genetisk sträng, säger Asle Nyborg.

Lage Pergon snidar träd ur ett enda stycke trä av varierande slag.
– Träd är en central symbol och ett mytiskt begrepp, en metafor för ett gemensamt, kulturellt eller genetiskt arv. Även ett motiv i religion och filosofi. Livets träd kan vara litet. Men kan också anta kosmiska dimensioner och utgöra en världsaxel, axis mundi, som breder ut sina grenar över världen likt det nordiska Yggdrasil. Enligt andra föreställningar är det ett aborinversa, som i stället har rötterna i himlen, säger Lage Pergon.

Utställningen visas 5/5 – 17/6, tisdag-söndag kl. 12-17.

Så här skrev tidningarna:

Landskrona Direkt – Portabla träd och erotiska fragment

Landskrona Posten- Skulpturer och målningar i konsthallen

Lokaltidningen – Kärt återseende i Landskrona konsthall

Asle Nyborg berättar om utställningens äldsta målning.
Lage Pergon berättar om varför han fastnat för träd och trä.
Back To Top